Vanaf vandaag start de Delhaize supermarkt Geel een samenwerking met de liefdadigheidsorganisatie Actie Mensen In Nood Mol zodat zij de onverkochte etenswaren kunnen ophalen in de winkel. Met deze samenwerking wil Delhaize en haar winkels een voortrekkersrol spelen in het vermijden van voedselverspilling.

Concreet kunnen drie producttypes door de organisaties worden afgehaald: verse producten in snelverkoop, onverkocht vers brooden droge voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is overschreden.

Dit initiatief past in de strategie van duurzame ontwikkeling van Delhaize en werd ontwikkeld in samenwerking met het FAVV. Dankzij het intiatief krijgen onverkochte etenswaren een nieuwe, sociale bestemming.

Als pionier op het vlak van duurzame ontwikkeling is Delhaize de enige distributeur in België die een dergelijke werkwijze toelaat in haar winkels. Delhaize wil hiermee haar steentje bijdragen aan het vermijden van voedselverspilling en het goede voorbeeld geven aan klanten en andere winkels.

Concreet zal de liefdadigheidsorganisatie Actie Mensen In Nood Mol elke dag vanaf 16 uur naar de supermarkt van Geel kunnen komen om er drie types producten op te halen: verse producten in snelverkoop (vlees, vis, groenten, bereide gerechten), onverkocht vers brood en droge voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna overschreden is.

Eens de overgebleven voedingswaren zijn afgehaald, verdelen de liefdadigheidsorganisaties die dagelijks op een eerlijke manier aan verschillende hulpbehoevende gezinnen.

Aangezien voedselveiligheid prioritair is voor Delhaize, zijn er strikte procedures die de afhaling van etenswaren regelen, in het bijzonder van de producten in snelverkoop. Daarom zullen enkel de producten van de lijst die Delhaize heeft opgesteld in samenspraak met het FAVV (Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid) kunnen worden afgehaald.

Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden, worden door onze medewerkers uit de rekken gehaald en mogen in geen geval worden meegenomen.

Iedereen kan een steentje bijdragen

Schenking: voedseloverschotten zijn soms onvermijdelijk. In dat geval, en wanneer het voedsel nog consumeerbaar is, doet Delhaize schenkingen aan de Voedselbanken. Ieder jaar worden er ongeveer 200 000 maaltijden aangeboden (bovenop de 420 000 maaltijden die worden aangeboden dankzij de jaarlijkse actie in de winkels). (rr)